Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Ötvenhat hőseire emlékeztünk

2018. október 23.   |   MédiatárMédiatár

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából Rákosmente Önkormányzata 2018. október 23-án délelőtt koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a Rákoskeresztúri Kegyeleti Emlékparkban. A hivatalos ünnepi program a Vigyázó Sándor Művelődési Házban folytatódott, melynek résztvevője volt kerületünk díszvendégeként Lengyel János, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének országos elnöke, Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Riz Levente polgármester, a lengyelországi Krosnói járás testvérvárosi küldöttsége, Grazina Ostrowska vezetésével, valamint a horvátországi Lovran testvérvárosi delegációja, Bojan Simonic polgármester vezetésével. 

Riz Levente polgármester ünnepi köszöntőjében Németh Lászlót idézve kijelentette: „…nagy ellenség ellen nagy lelket kell növeszteni”. A huszadik században sokszor volt szükségük a magyaroknak erre a nagy lélekre, gondolva akár az I. világháborúra, a tanácsköztársaság idejére, a II. világháború borzalmaira, vagy az 1956-os forradalomra. Ötvenhatban példát mutattunk a világnak, bebizonyítottuk, hogy erős és bátor nemzet vagyunk. Olyan erő lakozik bennünk, amely kevés nemzetben él a világon. Bebizonyosodott az is, hogy a szovjet hatalom és magyarországi helytartói, akik a kommunizmus és a szocializmus nevében a munkásoknak egyenlőséget, szabadságot ígértek, nem mások, mint barbár gyilkosok, fogalmazott a városvezető.

Nemzetünknek a jelen kor kihívásaira is fel kell készülnie, nagy lelket kell növeszteni, hangsúlyozta Riz Levente, hisz vannak olyan törekvések, melyek Európa etnikai összetételének megváltoztatására irányulnak. „Idegenek, jövevények, hagyjátok, hogy én is éljek…” – szólt a színpadon a dal. Megmaradásunk záloga ma is ugyanaz, mint a régmúltban: kultúránk ne legyen erőszakos változtatásnak sem iránya, sem tárgya.

A városvezető a mai kor demográfiai helyzetét is komoly ellenségnek nevezte, hisz gyerekek nélkül nem lehet túlélni a huszonegyedik századot. Ahhoz, hogy sok kisgyermek szülessen a Kárpát-medencében, szintén nagy lélekre és bátorságra van szükség, fogalmazott a polgármester. Fontos, hogy minél több barátunk legyen világszerte, hogy minél erősebben működjön a visegrádi országok együttműködése, hogy jó barátságban legyünk például Lengyelországgal, Horvátországgal, számíthassunk Ausztriára, Észak-Olaszországra, Bajorországra, mert csak együtt, egymást szeretve, nagy lélekkel felruházva tudunk helyt állni bármilyen nehéz helyzetben, zárta beszédét Riz Levente polgármester.

Lengyel János, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének országos elnöke, ünnepi beszédében kiemelte, az emberek 1956. október 23-án véget akartak venni a zsarnokságnak, amit egy korrupt bábkormány rakott rájuk. Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc mindössze két hétig tartott, mégis megrengette a világot. A pesti srácok és lányok halált megvető bátorsága gyógyíthatatlan sebet ejtett a kommunizmuson és megrendítette a szovjet birodalmat, fogalmazott Lengyel János. A megtorlás következtében több száz embert – többségében 20-35 év közötti fiatalt – végeztek ki, több tízezret zártak börtönbe. A forradalomért hozott áldozatukat nemzeti történelmünk legfényesebb fejezetei között tartják számon, zárta megemlékező beszédét Lengyel János.

A nemzeti ünnep tiszteletére Magyarság – hazafiság címmel, a Dűvő zenekar adott koncertet.


Vissza
Naptár
2020 február
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29