Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Elfogadásra került Rákosmente új Környezetvédelmi Programja

2021. január 15.

Rákosmente Önkormányzata 2009-ben készítette el első Környezetvédelmi Programját, amely időközben lejárt, így a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvényelőírásainak megfelelően szükségessé vált egy új program elkészítése.

Rákosmente új, a 2021 és 2026 közötti időszakra szóló Környezetvédelmi Programjában ötvözi az előző program tapasztalatait. A jó gyakorlatokat folytatni kell, illetve meg kell felelni az új kihívásoknak. 

A tervezés fontos részét képezte a lakossággal való együttműködés, ennek érdekében a környezetvédelmi programtervezet társadalmi egyeztetésre közzétett változatát bárki véleményezhette. 

A Környezetvédelmi Program helyzetértékelésének legfontosabb megállapításai között szereplő lehetőségek a környezet állapotának javulását eredményező potenciális folyamatok: 

- lakosság környezettudatosságának további növekedése; 

- megújuló energiaforrások hasznosításának bővülése; 

- csapadékvíz helyben tartását célzó egyedi fejlesztések; 

- a települési szilárd hulladék mennyiségének magasabb arányú szelektív begyűjtése; 

- elkerülő utak építése; 

- kerékpáros infrastruktúra további fejlesztése; 

- közösségi közlekedés további fejlesztése; 

- zöldterületek funkcióbővítése, fasorok megújítása; 

- aktív együttműködés civil szervezetekkel, civil önkéntesek bevonása; 

 - klímastratégia készítése.  

A kerületben számos környezetvédelemmel is foglalkozó önszerveződő csoport működik évek óta aktívan, akik mind a környezeti állapot javításában, mind pedig a lakosság szemléletformálásában jelentős szerepet tudnak játszani, ezért a civilekkel való aktív és folyamatos együttműködés a továbbiakban is kulcsfontosságú. Fontos továbbá a kerületi - a környezeti szemléletformálás terén élenjáró - oktatási és nevelési intézmények tevékenysége is. Célzott pályázati lehetőségekkel, illetve a különböző környezetvédelmi akciókba, programokba történő bevonással lehet szerepüket tovább növelni.  

Rákosmente Környezetvédelmi Programjának célja: 

- az életminőség és az emberi egészség környezeti feltételeinek javítása a kerületben 

- a kerület természeti értékeinek és erőforrásainak védelme, fenntartható használata 

- az erőforrástakarékosság és -hatékonyság javítása, a kerület működésénék zöldítése. 

Ezen célok éléréséhez szükséges a környezettudatos szemlélet, viselkedésmód és környezetbarát folyamatok erősítése, továbbá a klímaváltozás mérséklése, a változó éghajlathoz való alkalmazkodási képesség javítása.  

A kerületi Önkormányzat csak bizonyos feladatköröket láthat el a környezetvédelemmel összefüggésben. Emiatt az Önkormányzat kulcsfontosságú feladata a kerület környezeti állapotának javítása érdekében a kerület érdekeinek képviselete minden fórumon. Ehhez elengedhetetlen a hatékony együttműködés a Fővárosi Önkormányzattal, a szakhatóságokkal, a civil szervezetekkel, a vállalkozásokkal és nem utolsó sorban a helyi lakosokkal. 

Rákosmente Környezetvédelmi Programja átfogóan tartalmazza a kerület környezetvédelmi feladatait, annak érdekében, hogy a kerület környezetvédelmi eszköztára teljeskörűen áttekintésre kerüljön. A feladatok ugyanakkor csak ütemezetten, egymásra épülve és egymást erősítve valósíthatóak meg. Ennek érdekében a Környezetvédelmi Program ütemtervet tartalmaz a feladatok megvalósításának sorrendjére vonatkozóan. 

Rákosmente új Környezetvédelmi Programja az Önkormányzat oldalán megtekinthető: http://rakosmente.hu/hirdetotabla/kornyved_program_2021_2026.aspx


Vissza
Naptár
2021 április
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30