Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Autómentes Nap Rákosmentén

2018. szeptember 24.   |   MédiatárMédiatár

Rákosmente Önkormányzata 2018. szeptember 22-én a kerületi autómentes nap megrendezésével  immár tizenegyedik alkalommal csatlakozott az Európai Mobilitási Hét programjaihoz, mely célként fogalmazta meg: változtassunk közlekedési szokásainkon, kerékpározzunk, gyalogoljunk, használjuk a tömegközlekedést.
Szombat hajnalban óriási szélviharral, esővel, jelentős lehűléssel érkezett meg Rákosmentére is az ősz, igen csak átírva az autómentes nap forgatókönyvét. A Vigyázó Sándor Művelődési Ház munkatársai mindent megtettek, hogy a forgalomtól lezárt Ferihegyi úton felállított sátrak biztonságosan a helyükön maradjanak, és a jelzett időpontban a nagyszínpadon megkezdődhessen a Kispárna mesezenekar koncertje.
Csepetiné Gébele Judit, a kerületi Kormányhivatal vezetője és munkatársai egy mobil kormányablak busz segítségével álltak mindazok rendelkezésére, akik ezen a napon akartak személyazonosító igazolványt, lakcímigazolványt, útlevelet, ügyfélkapu regisztrációt, vagy diákigazolványt csináltatni. A Rendőrkapitányság munkatársai és a kerületi polgárőrök közös közlekedésbiztonsági ismeretterjesztő feladatokkal várták az érdeklődőket. A Bike-Safe program keretén belül ezen a napon bárki ingyen regisztrálhatta kerékpárját. Jelen volt az egy éve megnyílt Rákosmenti Vállalkozásfejlesztési Iroda is, sátrukban szolgáltatásaikat ismertették. A Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat 29. éve végzi a koraszülöttek mentését. Az autómentes napon mindenkitől azt kérték, gondoljanak azokra az idő előtt született apró babákra, akik mindannyian tiszta levegőjű, élhető környezetben szeretnének élni. A Gózon Gyula Kamaraszínház sátránál akciósan lehetett vásárolni a Liliomfi, és az Egerek és emberek című előadásra színházjegyeket, valamint hétköznapra szóló bérletet. Az Erdős Renée Ház sátrában a Víz és élet Rákosmentén című kiállítás előzetesét tekinthettük meg. A Rákosmente TV már hagyományosan az Egészségház előtti sátorban kvízjátékra invitált. A gyerekek és a vállalkozó szellemű felnőttek kipróbálhatták a Ferihegyi út és az Akácvirág utca sarkánál lévő trükkös bringákat, a Csupa-csoda vándorjátszótéren pedig bárki megismerkedhetett az óriás kaleidoszkóppal, a csiki-csuki záras játékkal, a különleges rajzgéppel és még sok más érdekes és ötletes játékos eszközzel.
A Rákosligeti Polgári Kör, a Maros Mozi Baráti Kör és a Zöld XVII. alkotta szigeten környezetvédelmi információra invitáltak, ezeken kívül a Maros Mozi programjaiba nyerhettünk betekintést. Rákosmente Önkormányzatával közösen szervezett környezetvédelmi tesztkitöltő vetélkedőn értékes kerékpárt nyert Zsigmondi Brigitta, illetve két ajándékcsomagot vehettek át Rózsahegyi Péter önkormányzati képviselőtől.
Délután a nagyszínpadon Hazay Annamária a kisgyermekes családokat hívta egy közös éneklésre, ringatóra, majd Völgyesi Gabi és Kovacsics Ádám, az Unique zenekar tagjai ismert slágereit hallhatta a közönség. A duó után a Mystery Gang Egri Péter tolmácsolásában elhozta Rákosmentére az 1950-es évek Amerikájának legjobb, legeredetibb, legautentikusabb fekete és fehér rockabilly zenéit. 
„Mi egy vérből valók vagyunk…” – énekelte későeste Rákosmente közönsége a jövőre 20 éves jubileumát ünneplő Ismerős Arcok zenekar tagjaival –  Nyerges Attilával, Práder Vilmossal, Galambos Nándorral, Kovacsik Tamással, Leczó Szilveszterrel, Táncos Istvánnal – az Európai Autómentes Nap sokunknak sokáig emlékezetes záró koncertjén.

A Budapest Fővárosi Önkormányzat által kihirdetésre került TÉR_KÖZ 2016 pályázati kiíráson nyertes "Kerékpárforgalmi nyomvonal kialakítása a Naplás út mentén" című projekt támogatásával valósult meg a rendezvény.
Vissza
Naptár
2019 június
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30