Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Trianonra emlékezve

2018. június 5.   |   MédiatárMédiatár

Rákosmente Önkormányzata és a Rákoscsabai Polgári Kör a trianoni békediktátum 98. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Csaba vezér téren lévő Országzászlónál 2018. június 4-én. Az eseményen jelen volt Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Riz Levente polgármester, Horváth Tamás és Fohsz Tivadar alpolgármester.

Beszédet mondott László Gábor lelkész.

1920. június 4-én, a csonkává lett Magyarországon, délelőtt 10 órakor megkondultak a harangok, megszólaltak a gyárak szirénái. A gyász és az elkeseredés hangjai voltak ezek. Hazánk elvesztette területének kétharmadát. 282 ezer négyzetkilométeres területe 93 ezerre zsugorodott. A 21 millió lakosból 7,6 millió került az új határokon belülre.

2010. május 31-én az Országgyűlés törvényben rendelte el, hogy június 4. nemzeti emléknap legyen, a Nemzeti Összetartozás Napja. Új odafigyelés, új összetartozás épült ki nemzetünk tagjai között. Országunk kormánya jelentős anyagi ráfordítással erősíti a határon túli testvéreink létét és nemzeti identitását. Bővül a magyar nyelv tanulásának lehetősége, sikeresek a határontúli gazdaságfejlesztési programok, amelyek erősítik a magyarság szerepét az adott országban. Szervezett kapcsolatok épülnek ki települési, iskolai és egyházi közösségek között. Egymás hite, szeretete, képessége, javai által fűződnek egyre szorosabbra a szálak. Országunk vezetői nemzetközi színtéren vívnak csatákat külhoni testvéreink jogaiért, nemzeti identitásuk megőrzéséért. A nemzeti összetartozás kiteljesedéséhez feltétlen szükséges, hogy mi itt a határon belül békében éljünk egymással. Akkor lesz időtálló nemzetünk, ha becsüljük, szeretjük és segítjük egymást.

Történelmi katasztrófára emlékezünk, de ma a harangok nem csak a veszteséget hirdetik. Sok vihar és előre nem látható veszély között, de kegyelmi időben él nemzetünk. Hívogatnak a harangok összefogásra, áldozatos munkára, lelki egységre. Ha mi összetartozók tesszük mindannyian a saját dolgunkat határon innen és túl, bármit is rendel a történelem Istene a jövőben, mi mindenre készen állhatunk, hangsúlyozta ünnepi megemlékezésében László Gábor lelkész.

Végezetül a megemlékezés résztvevői koszorút helyeztek el a Csaba vezér téren lévő Országzászlónál és a világháborús emlékműnél. 


Vissza
Naptár
2019 január
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31