Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

A kert legyen az örömszerzés helyszíne!

2019. február 10.   |   MédiatárMédiatár

Nyitnikék elnevezéssel vetőmag és szaporítóanyag börzét és vásárt tartottak Rákosmentén

Fohsz Tivadar alpolgármester nyitotta meg a Budapesti Kertbarát Szövetség első alkalommal megrendezett vetőmag- és szaporítóanyag börzéjét 2019. február 9-én a Vigyázó Sándor Művelődési Házban. Kertvárosban élünk, ezért a hosszú téli napok után természetes igénye az itt élő embereknek, hogy minél előbb életre keljenek kiskertjeik. Ehhez nyújt segítséget a Budapesti Kertbarát Szövetség első alkalommal megrendezett vetőmag- és szaporítóanyag börzéje, amely jó alkalom arra, hogy a meghívást elfogadó 14 fővárosi, illetve Pest megyei kertbarát körök tagjai megosszák egymással tapasztalataikat, bővítsék ismereteiket, fogalmazott az alpolgármester. A folytatásban Fohsz Tivadar gratulált András Károlynak, a Budapesti Kertbarát Szövetség elnökének, amiért létrehozta ezt a rendezvényt, és négy évszázaddal ezelőtt megalakította, és azóta is sikeresen vezeti a rákosligeti és rákoskerti kertbarátok körét.
 A folytatásban András Károly köszönetet mondott Rákosmente Önkormányzatának és a Vigyázó Sándor Művelődési Háznak, hogy támogatták a rendezvényt, illetve mindazoknak a helyi és fővárosi, illetve Pest megyei kertbarátoknak, akik elfogadták a meghívást. Felidézte, hogy a hetvenes-nyolcvanas években a rákosmenti családi házak kertje még merőben másként nézett ki, mint napjainkban. A változó és egyre rohanóbb életmód miatt a házikertekben egyre több lett a lebetonozott, térkövezett terület, a füves részek és a dísznövények váltak uralkodóvá a haszonnövények rovására. A régi családellátó kertek azonban nagyon hasznosak voltak, és ezek fenntartása hasznos lenne napjainkban is. A már 100 éve működő kertbarát mozgalom rendszeres szakmai előadásokkal, metszési bemutatókkal, tapasztalatcserékkel, magbörzékkel segíti az érdeklődőket. A cél nem az, hogy kertészeket neveljünk, a kert legyen az örömszerzés helyszíne! – fogalmazott András Károly.
 A nap folyamán Zlatykó Lajos paprikanemesítő a zöldségfélék magvetéséről, és a palántanevelés tapasztalatairól, buktatóiról tartott előadást. Komiszár Lajos egyetemi főtanácsos helyben vetendő dísznövényekről, virágpalánta-nevelésről, majd Bihari Balázs különleges zöldségfélék termesztéséről tartott vetített képes előadást.
 A börzén a kertbarátok asztalain ősszel begyűjtött, színes zacskókba gondosan csomagolt, felcímkézett virág- és zöldségmagok, különböző gumók, hagymák, szőlővesszők, fás dugványok, cserepes dísznövények várták mindazokat, akik örömmel vitték haza kertjük jövendő kincseit. A tapasztalt kerttulajdonosok szakszerű, praktikus tanácsokkal látták el az érdeklődőket, majd arra hívták fel a kezdő kertészkedők figyelmét, észre sem veszik és máris szenvedélyükké válik a saját gyümölcs, vagy zöldség termesztése.


Vissza
Naptár
2020 február
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29