Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Visszakerült az önkormányzathoz az uszoda

2011. július 4.

Rákosmente Képviselő-testülete júniusi ülésén döntött arról, hogy az Újlak utcai uszoda vagyonkezelői szerződését és az épület mellett tervezett élményfürdővel kapcsolatos szerződést felbontja. A döntéssel az uszoda üzemeletési jogát az önkormányzat visszaveszi a Rákosmente-Fürdő Kft-től. Az elhúzódó gazdasági válság miatt a cég nem tudott hitelhez jutni, amivel megvalósíthatta volna az eredeti szerződésben vállalt élményfürdőt.

A szerződés megkötésekor a gazdasági válságnak még nem voltak érzékelhető jelei. A beruházónak a 2008-as szerződéskötéstől számítva négy hónap állt rendelkezésére a bankhitel megszerzésére. A bankok azonban a válság kitörése miatt beszüntették a vállalati hitelezést, így az adásvételi szerződés megkötésekor problémamentesnek tűnő hitelfelvétel – a magyarországi banki hitelezés leállása miatt – ellehetetlenült.

 

A Rákosmente-Fürdő Kft. ennek ellenére minden vállalását igyekezett betartani. A cég szándékainak komolyságát mutatta, hogy közel 80 millió forintot fektetett be a régi uszodák felújításába. Nettó 11,6 millió forint értékben a Ferihegyi úti Tanuszodát korszerűsítette, noha ennek elvégzése az élményfürdő-beruházás megkezdéséhez volt kötve. A társaság az Újlak utcai régi uszoda épületén 65 millió forintos felújítást valósított meg. A sportlétesítményt a Rákosmentén élő családok, a kerület óvodásai és a tanintézmények tanulói intenzíven használják, ami annak is köszönhető, hogy fővárosi viszonylatban itt a legkedvezőbbek a fürdőbelépők árai. Az élményfürdő építése azonban a forráshiány miatt nem tudott megkezdődni. 2011-re nyilvánvalóvá vált, hogy a cégnek  nem áll rendelkezésére olyan banki forrás, amely a fürdő megépítéséhez szükséges fedezetet biztosítaná, így az önkormányzat a szerződések megszüntetését kezdeményezte.

 

 

Rákosmentét a beruházás elmaradásából fakadóan anyagi kár nem érte. A felújítások a kerületet gazdagították, a régi uszoda üzemeltetésen a vagyonkezelői szerződés révén az önkormányzat három év alatt 100 milliót meghaladó összeget spórolt. A tervezett élményfürdő területére vonatkozó tulajdonjogát fenntartotta, annak jelenleg is kizárólagos tulajdonosa.

A szerződésbontást követően az önkormányzat 2012-től ismét saját kézbe veszi az Újlak utcai uszoda üzemeltetését. A fürdőépítésről azonban továbbra sem tettek le, bíznak benne, hogy akár pályázati forrásokból, akár magánbefektetők segítségével a gazdasági válságot követően ismét napirendre kerülhet a fürdőbővítés ügye Rákoskeresztúron.

 

(Forrás: Hírhozó)


Vissza
Naptár
2020 február
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29