Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

HEP Fórum és RIT Ülés a Polgármesteri Hivatalban

2020. március 6.   |   MédiatárMédiatár

2020. március 4-én megtartotta idei első ülését a Helyi Esélyegyenlőségi Programért - továbbiakban: HEP - Felelős Fórum Rákosmentén. A 2014 tavaszán létrejött HEP Fórum feladata a HEP végrehajtásának nyomon követése, célja, hogy minden kerületi állampolgárnak esélye legyen életminősége javítására.

A fórumon dr. Füzesi Péter alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a HEP Fórum munkacsoportjai által beküldött programokat tartalmazó 2020. évi ütemtervet. A munkaterv célcsoportokra bontva (romák/mélyszegények, nők, gyermekek, idősek, fogyatékkal élők), havi bontásban tartalmazott szociális, kulturális programokat, rendezvényeket: az érzékenyítés, bűnmegelőzés, prevenció, fórumok, szabadidős programok, képzések, tanácsadások témában. A HEP 2020. ütemtervének programjai kerületünk valamennyi szociális, egészségügyi, oktatási és köznevelési intézménye, civil szervezetek, egyházak, a rendőrség és a XVII. kerületi Kormányhivatal partneri együttműködésében valósulnak meg.

A HEP 2020. évi ütemtervét egyhangúlag elfogadták.

Ezt követően a Rákosmenti Idősügyi Tanács (RIT) ülésezett. Dr. Füzesi Péter alpolgármester ismertette a napirendi pontokat, mely tartalmazta a 2020. évi munkaterv ismertetését, valamint a soron következő ülés meghatározását.

Az alpolgármester ezt követően felkérte a négy munkacsoport vezetőjét az idei programok felvázolására. Elsőként a képzés és kultúra munkacsoport vezetője, Klein Marianna megbízásából Fekete Ágnes művelődésszervező ismertette a Vigyázó Sándor Művelődési Központ és Tagintézményeinek rendezvényeit. Elsőként a 2016 óta töretlen sikerrel futó Rákosmenti Nyugdíjas Szabadegyetem 2020.évi programjait vázolta fel, melynek keretében két havonta új témával és előadóval találkozhatnak a kerületben élő nyugdíjas látogatók, közismereti előadások keretében. A Vigyázó Sándor Művelődési Központ és Tagintézményei kiemelt feladata, hogy a közösségek számára helyet biztosítson, szakmai segítséget nyújtson, támogassa programjaik szervezésében. Minden intézményben működnek nyugdíjas klubok, melyek egy-egy érdeklődési kör, vagy speciális élethelyzet mentén alakult nyugdíjas korúakat összefogó szervezetek, akik saját maguk tervezik meg éves programjukat, melyben kirándulások, gyógyfürdők, különböző kulturális programok látogatása egyaránt helyet kap.

Ezt követően Pádár Gabriella, az egészségügyi és szociális munkacsoport vezetője kapott szót, aki szintén ismertette a Gondozási Központok gazdag programkínálatát, sportolási lehetőségeit, kirándulásokat, múzeumlátogatásokat, majd kitért a 2020. évi munkaterv kiemelt eseményére is, mely egy új Szociális Kalauz nyomtatott formában történő megjelentetése lesz.

Ezután Jenei Mónika esélyegyenlőségi koordinátor felolvasta Szabó Tiborné, a közösségépítés helyi-környező, határon túli településekkel, önkéntesek toborzása munkacsoport vezetőjének ismertetőjét, aki több kezdeményezésre is felhívta a jelenlévők figyelmét. A munkacsoport kiemelt feladatai közé tartozik többek között a testérvárosi nyugdíjas klubokkal való kapcsolatainak kialakítása, melynek sikerességéhez az idei XXI. Keresztúr Nevű Települések Nemzetközi Találkozója is hozzájárul.

Végül, de nem utolsó sorban a pályázatok, fejlesztések és források munkacsoport vezetője Jávor-Molnár Katalin kapott szót, aki felhívta a résztvevők figyelmét a kerületi vízelvezetési problémákra, valamint a beérkezett lakossági észrevételeket tolmácsolta a városvezetés felé, melyekre dr. Füzesi Péter alpolgármester adott válaszokat.

A soron következő RIT ülés várhatóan novemberben lesz.


Vissza
Naptár
2020 május
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31