Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

SAJTÓKÖZLEMÉNY az RTL Klub honlapján és Híradójában a Cséplő utcai házszámok vonatkozásában megjelent kijelentésekkel kapcsolatban

2019. július 9.

Az RTL Klub televíziós csatorna honlapján 2019. július 7-e 17:01 perc dátumozással „Teljes a zűrzavar a házszámok körül a XVII. kerületi Cséplő utcában” címmel videóanyagot jelentetett meg, mely ugyanazon napon a 18:00 órakor kezdődő Híradó című televíziós műsorban is bemutatásra került.

A híranyag narrációjában elhangzottak szerint nemrégiben új házszám jelent meg a bemutatott ingatlan kerítésén, míg a hír információs sávjában az alábbi kiírás olvasható: némely házon három szám is van. A közterület és városrésznevek megállapításáról, azok jelöléséről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól szóló 94/2012. (XII.27.) Fővárosi Közgyűlési rendelet 22.§-a alapján a házszámtáblákat a közterületről jól látható módon kell kihelyezni. A rendelet 23.§-a alapján „az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles az ingatlant (épületet, beépítetlen telkeket) házszámtáblával ellátni és annak folyamatos karbantartásáról gondoskodni.” A megváltozott házszámtáblát „a tájékozódás zavartalansága érdekében” két évig eredeti helyükön kell hagyni és piros színű átlós áthúzással kell ellátni. Az új házszámtáblát az áthúzott régi tábla mellé kell felszerelni.

A fentiek figyelembevételével sem Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata, sem a helyi építési hatóság házszámtáblát nem kezel, nem helyez ki. A házszámok tehát a híranyagban elhangzottakkal ellentétben nem megjelennek a kerítésen, hanem a lakók helyezik azokat el. Sajnálatos módon az RTL Klub híradásából ez nem derül ki, ahogy az sem, hogy ha egy házon három szám is megtalálható az ugyancsak a lakók, tulajdonosok által kerültek ki.

A központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 30.) Korm. rendelet előírásai okán a teljes kerületre vonatkozóan a lakcímek felülvizsgálata folyamatosan zajlik. A fenti jogszabályban foglaltaknak megfelelően a korábban házszámozás nélküli, nem lakóövezeti, mezőgazdasági besorolású ingatlanok részére is házszámot szükséges megállapítani. A Cséplő utca egyik oldala nem lakóövezeti besorolású, így az ott található, korábban házszám nélküli ingatlanok részére házszámot volt szükséges létrehozni. A Cséplő utcában tehát jogszabályi kötelezettség okán került sor új házszámok megállapításra. Erre 2018. július 4-én került sor, ekkor 112 db helyrajzi szám házszámozásának meghatározása történt meg a Cséplő utca 47 és 227 házszámok között. E döntésről az összes érintett ingatlan tulajdonosa értesítést kapott, a döntésben foglaltakról a helyi építési hatóság a közműszolgáltatókat tájékoztatta. A Cséplő utcából a házszámozást illetően a közelmúltban bejelentés az önkormányzathoz, építési hatósághoz nem érkezett.

Amennyiben a házszámozással kapcsoltban Önkormányzatunkhoz a Cséplő utcából vagy a kerület bármely részéből bejelentés érkezik, annak vizsgálatát haladéktalanul megkezdjük.

A fentiek alapján megállapítható, hogy híranyaguk összeállításánál az RTL Klub a vonatkozó körülményekről, jogszabályokról nem kellően tájékozódott, melynek következtében híradásuk félreértésekre adhatott okot a nézőközönség körében. A videóanyag végén elhangzottak szerint az RTL Klub megkereste az üggyel kapcsolatos kérdéseivel a helyi önkormányzatot, azonban az adás idejéig választ nem kaptak. Az RTL Klubtól hivatalos megkeresés a témában sem telefonon, sem írásos formában a Rákosmenti Polgármesteri Hivatal sajtóosztályához nem érkezett. A sajtóosztály helyett 2019. július 7-én, vasárnap 13 óra 30 perckor egy általános hivatali e-mail címre küldte meg a műsor szerkesztője a kérdéseit, majd ugyanazon a napon 17 óra 01 perckor a híranyag nyilvánosságra került, azaz egy vasárnapi, munkaszüneti nap délutánján az RTL Klub 3 és fél óra időt adott kérdéseinek megválaszolására, ami amellett, hogy sajtóetika vonatkozásában komoly aggályokat vet fel, hozzájárult híranyaguk megalapozatlanságához is.

Rákosmente Önkormányzata


Vissza
Naptár
2020 január
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31