Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Nemzeti Összetartozás Napja

2018. június 5.   |   MédiatárMédiatár

A trianoni békediktátum 98. évfordulója alkalmából Rákosmente Önkormányzata koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott 2018. június 4-én a Pesti úti Népkertben álló Országzászlónál.

A parlament 2010 májusában az 1920-as trianoni békediktátum évfordulójára emlékezve június 4-ét a magyar nemzet összetartozásának ünnepévé nyilvánította. Az Országgyűlés kinyilvánította, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonossáságának meghatározó eleme. A nemzeti emlékezés, a Kárpát-medence népeinek közös emlékezése és az európai értékek érvényesítése azt a feladatot rója ránk, hogy segítsük Trianon döntéseinek megértését és feldolgozását. Ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy bebizonyítsuk, a nyelvéből és kultúrájából erőt merítő magyarság a történelmi tragédia után is képes a nemzeti megújulásra, és előtte álló történelmi feladatok megoldására.

A mai napon a nemzeti összetartozás mellett teszünk hitet, kezdte megemlékező beszédét a Felvidékről érkezett Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának elnöke. A magyarság, a magyar nemzet különlegességének egyik alapját pont Trianon jelenti, fogalmazott. 98 éve kell magunkat úgy meghatároznunk, hogy a nemzetet a Kárpát-medence elhelyezésében kell keresnünk. Örömteli napként éltük meg, amikor a magyar Országgyűlés térben sikeresen összekötötte a nemzet részeit. Ettől a pillanattól lett a magyar nemzet a Kárpát-medencében újfent egységes, kultúrpolitikai kategória. Pontosabban majdnem egységes, hiszen Szlovákiában még ma is tiltott a kettős állampolgárság. A felvidéki magyarságnál még várat magára, hogy élhessünk a kettős közjogi kötődés jogával. Tisztelt hölgyeim és uram, azért gyűltünk ma itt össze, hogy a múlt tanúságaiból merítsünk erőt a közös fellépésre, arra, hogy a magyar nemzet évszázadok alatt bizonyított sikeressége, nagysága, és önfenntartó képessége megmaradjon. Kizárólag nemzeti összetartozásunk, és az ebben vetett hit megmaradásunk alapja, ehhez kell erőt merítenünk, a visszatekintésből, a mai napból. Isten áldja meg a magyart, zárta beszédét Őry Péter.

Az Országzászlónál, a trianoni békediktátum kárvallottjaira és áldozataira emlékezve Rákosmente Önkormányzata nevében koszorút helyezett el Riz Levente polgármester, Horváth Tamás és Fohsz Tivadar alpolgármester.

A megemlékezést követően a Magyar Hősök Emlékünnepe tiszteletére – a haza szabadságáért,  függetlenségéért, a nemzet fennmaradásáért küzdött hazafiakra emlékezve –  a Pesti úti világháborús emlékműnél áldást mondott Molnár Miklós katolikus pap, majd a jelenlévők virágot helyeztek el Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotásánál.


Vissza
Naptár
2019 január
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31