Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Rákosligetért Díjat kapott Zsámbokréty Zénó

2020. szeptember 21.   |   MédiatárMédiatár

2020-ban a Képviselő-testület a Rákosligetért Díjat Zsámbokréty Zénó, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége helyi elnöke részére adományozta.

A díjjal a városvezetés elismerését fejezi ki azon polgárok iránt, akik példamutatásukkal, maradandó alkotásaikkal, munkásságukkal jelentős mértékben hozzájárultak Rákosliget szellemi és anyagi gyarapodásához. Az ünnepélyes díjátadásra 2020. szeptember 18-án, Rákosliget 121. születésnapján került sor a Csekovszky Árpád Művelődési Házban. A rendezvényen jelen volt Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Horváth Tamás polgármester, Rózsahegyi Péter, Halász Dezső és Lukoczki Károly önkormányzati képviselő.

Rózsahegyi Péter méltatásában elhangzott, Zsámbokréty Zénó, a köztünk élő 1956-os forradalmár,  Ungváron született, családneve a Nyitra melletti Zsámbokrétről származik, a nemességet Károly Róbert adományozta a családnak. Sátoraljaújhelyi gimnazistaként vett részt az ,56-os a forradalomban. Ifjúkori kiállásáért börtönre ítélték a vérbírók. 1961. májusában szabadult amneszitával. Amikor feljött a fővárosba, Rákosligeten talált otthonra. A Vegyiművekben dolgozott huszonöt évig. A rendszerváltás után nemzetőr őrnagy lett, tagja és anyagi támogatója az 56-os Vitézi Lovagrendnek és számos más 56-os szervezetnek. Elnöke a Rákosmenti POFOSZ- nak, alapítója a Rákosmenti 1956-os Alapítványnak. A kommunizmus helyi áldozatainak emlékére kopjafaállítást kezdeményezett, amelyet ez év februárjában avattak fel a Liget sor 45. szám alatti iskolaépület udvarán. Egykori tanára iránt érzett hálából létrehozta a Gregoros Tálentumokért Alapítványt, így támogatva az őt egykor befogadó rákosligeti iskola tehetséges tanulóit.

A Rákosligetért Díjjal együtt járó művészi kivitelezésű bronz emlékplakettet, Ács József szobrászművész alkotását, valamint Budai Tibor grafikusművész díszoklevelét Horváth Tamás polgármester adta át Zsámbokréty Zénónak.

A díjazott tiszteletére rendezett ünnepi műsorban közreműködött Sinkovits-Vitay András, valamint a Tutta Forza kamarazenekar.

A díjkiosztó ünnepség a kisteremben, állófogadással folytatódott, ahol Rákosmente Önkormányzata nevében Horváth Tamás polgármester gratulált Zsámbokréty Zénónak, akit nem tudott semmi és senki megtörni, pedig gyermekkorától kezdve egészen a rendszerváltozásig menekülések, üldöztetések, megaláztatás volt osztályrésze, de Rákosligeten igazi közösségre talált.

Zsámbokréty Zénó elmondta, kitüntetéseit minden nagy ünnepen viseli, hogy a fiatalok, a gyerekek is lássák, a szabadságért folytatott harc viszi előre a világot.


Vissza
Naptár
2020 október
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31