Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Ötvenhat hőseire emlékeztek Rákosligeten és Rákoscsabán

2018. október 23.   |   MédiatárMédiatár

„…A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.” (Bibó István 1956)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából megtartott rákosmenti ünnepségsorozat az elmúlt évek hagyományait követve nemzeti ünnepünk előestéjén, 2018. október 22-én – a helyi polgári körök szervezésében – Rákosligeten, a Hősök terén álló országzászlónál, majd Rákoscsabán, a Csaba vezér szobornál és a közösségi házban ünnepi műsorral és koszorúzással vette kezdetét.

Rákosligeten a Gregor József Általános Iskola 7. z. osztályos diákjai elevenítették fel a 62. évvel ezelőtt történt forradalmi napok eseményeit, majd megemlékező beszédet mondott Mátéfy Anna nyugalmazott konduktor, a XVII. kerületért Egyesület elnöke.

A szónok a forradalom idején 13 éves volt. Visszaemlékezésében felidézte 1956. október 22-ét, az egyetemisták által elindított budapesti eseményeket, az utcára vonuló ifjúságot, akik hitték, hogy a Rákosi korszak abszurditásait végleg felváltja a normális élet, a félelem nélküli mindennapok öröme. Rákosligeten újra megalakult a Hunyadi János cserkészcsapat Kovács István tanár vezetésével, előkerültek a féltve őrzött Kossuth címerek, a Ligetsoron ledöntötték a szovjet emlékművet. Majd eljött a november, és a szovjet tankok bevonultak Pestre, ahol a tereket sírhantok lepték el, emlékezett Mátéfy Anna.

Az ünnepi megemlékezés a Csaba vezér szobornál folytatódott, ahol a helyi polgári kör tagjai az 1956-os forradalom rákoscsabai hőseire emlékeztek: Válóczy Istvánra, Juhász Lászlóra, Szabó Attilára, Sárosi Istvánra, Bánkuti Antalra, Kalina Jánosra, Mikla Lászlóra, Kőtelepi Lajosra, Nagy Károlyra és Almási Lászlóra.

Dunai Mónika országgyűlési képviselő ünnepi megemlékezésében arra hívta fel a figyelmet, 1956 hősei nem azt várják tőlünk, hogy kívülről fújjuk a forradalom eseményeit, hogy név szerint ismerjük a hősöket, de egy valamit joggal várnak: azt, hogy hűek legyünk elveikhez, az általuk képviselt értékekhez, és tovább vigyük azt a hitet és egységet, amellyel ők a magyar nép jövőjéért áldozták életüket. Egy olyan jövőért ahol mindenki biztonságban élhet, ahol nem kell megtagadni gyökereinket, ahol megőrizhetjük hagyományainkat, értékeinket, függetlenségünket.

A Csabaházban pohárköszöntőt mondott Virág Mihály képviselő.

Az ünnep méltó befejezéseként Rákosligeten a Hősök terén álló országzászlónál, illetve Rákoscsabán a Csaba vezér szobornál Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Riz Levente polgármester, Fohsz Tivadar és Horváth Tamás alpolgármesterek, valamint a kerületi intézmények, civil szervezetek képviselői, és a helyi polgárok helyezték el a megemlékezés virágait.

 


Vissza
Naptár
2020 február
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29