Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Új helyi szociális rendelet

2021. január 19.

2021. január 1-jétől új helyi szociális rendelet lépett életbe, mely az átláthatóság és szakmai kompetenciák figyelembevételével, szélesebb jogosultsági kört biztosít a segítségre szoruló kerületi lakosoknak.  

Változás az új rendeletben, hogy az eddigiekhez képest két új szociális ellátási forma kerül szabályozásra:

• a szociális célú gazdálkodási tartalékkeret felhasználása, 

 • az iskolakezdéshez, óvodai- és bölcsődei nevelési évhez nyújtott települési támogatás. 

Az utóbbival Rákosmente Önkormányzata a családok tanévkezdéssel összefüggő kiadásaihoz szeretne hozzájárulni. 

A legfontosabb módosításokról az alábbiakban olvashatnak:  

• Könnyítés a beteg családtagot gondozó, ápolási díjban részesülő kérelmezők esetében, hogy csak az öregségi nyugdíj mindenkori, legkisebb összegének 80 százaléka vehető figyelembe. 

• Rendkívüli élethelyzet esetén az eddig a jövedelemhatár 45.600 Ft-ról 51.300 Ft-ra, tartósan beteg, fogyatékos gyermeket nevelők esetén 51.300 Ft-ról 71.250 Ft-ra emelkedett. Lakhatási támogatások esetében közel 9 százalékos a jövedelemhatár emelkedés. 

• Nem csak a rendszeresen szedett gyógyszerek, hanem az egészségkárosodás miatt használt segédeszközök vásárlása esetén is igényelhető a támogatás. 

• Amennyiben temetésre kerül sor a családban, a kérelmező esetében a jövedelemhatár, az eddigi szabályozáshoz képest 50 százalékkal megemelkedett. 

• A speciális diétát igénylő gyermek közétkeztetésének megváltására egy normaemelést folyamatosan követő támogatási díj került meghatározásra. 

• A szilárd tüzelőanyag-vásárlási hozzájárulásként nyújtott települési támogatás esetében a jogosulti kör szélesebbé tétele mellett, - amit a 8 százalékos jövedelemhatár emelkedés eredményez - az eddigi egy alkalom helyett, most már évente kétszer van lehetőség a támogatás igénybevételére.  

• A települési támogatásként nyújtott Rákosmenti Babacsomag szélesebb körben elérhető az arra jogosultaknak. 

Bővebb tájékoztatás, és a letölthető formanyomtatványok az alábbi linken érhetők el: http://rakosmente.hu/Ugyintezes/szmsz2013/polgarmesteri_iroda/szocialis_es_egeszsegugyi_csoport.aspx


Vissza
Naptár
2021 április
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30