Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

A Magyar Hősök emlékünnepe Rákosligeten

2020. június 2.   |   MédiatárMédiatár

A Magyar Hősök emléknapján azokra a magyar katonákra és civilekre emlékeztek Rákosliget központjában, akik életüket áldozták a hazáért. Ugyanezen a napon ünnepélyes keretek között felavatták a Hősök terének nevet adó I. világháborús emlékmű új, rekonstruált domborművét.

Az ünnepség a Himnusz eléneklésével, majd Csekovszky Árpádné visszaemlékezésével vette kezdetét, aki a térrel kapcsolatban felidézte gyermekkori élményeit.

Majd Dr. Füzesi Péter, Rákosmente alpolgármestere köszöntő beszédében a nemzeti összetartozás jelentőségét hangsúlyozta. A városvezető Ernest Hemingway szavait idézte, mely szerint az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem. A hősök tetteit nem lehet eltörölni vagy legyőzni, azok örökké élni fognak és erre emlékeztet ez az emlékműi is, amelynek állapota méltó az elhunyt katonák dicsőséges tetteihez, mert nélkülük talán már nem is lenne magyar szó, magyar nyelv a Kárpát-medencében.

A következőkben Albert Ferenc és Kiss László előadása következett, majd a kerületrész önkormányzati képviselője mondott beszédet. Rózsahegyi Péter kitért arra, hogy a Thomek István szobrászművész által megálmodott emlékművet 95 éve pontosan ezen a napon leplezte le Rákosliget közönsége, melyet anno közadakozásból emeltek.

Az évtizedekig elhanyagolt emlékművet 1996-ban a helyiek a Budapest Galéria segítségével felújították, a talapzat oldalaira kerültek azok nevei, akik az első világháborúban hősi halált haltak. Ekkor helyezték el márványtáblába vésve Bajza József Apotheosis című versének első két sorát: „Nyugosznak ők, a hősfiak dúló csaták után”. Rózsahegyi Péter elmondta, a közelmúltban Rákosmente Önkormányzatának segítségével, előzetes lakossági vélemények alapján megkezdődött a Hősök tere megújítása, melynek során rendezett növényzetet alakítottak ki, valamint járdákat építettek. Az emlékmű mostani felújítása a kerületrészi önkormányzati képviselő kezdeményezésére, Dunai Mónika országgyűlési képviselő támogatásával, pályázati segítséggel ismét a Budapest Galéria szervezésében történt, Konkoly György és Módy Péter okleveles kőszobrász restaurátorok munkájaként.

Végezetül a megemlékezők elénekelték a Szózatot és átsétáltak a szomszédos Templomkertben lévő Áldozatok és hősök kopjafájához, hogy egy szál virággal emlékezzenek meg az elesett rákosligeti katonahősökre.


Vissza
Naptár
2020 július
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31