Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Tanösvény épült a Merzse-mocsárnál

2012. május 2.   |   MédiatárMédiatár
Több százan látogattak ki április 28-án a Merzse-mocsár melletti tanösvény avatására, melyet előző nap egy „jóakaró” azzal akart megzavarni, hogy a tanösvényhez vezető út mentén felfestett útbaigazító piktogramokat lefestette. Szabó Tiborné rákoshegyi képviselő, aki főszervezője volt az átadó ünnepségnek, május 1-én késő este szomorúan tapasztalta, hogy a „jóakaró” ismét lefestette a piktogramokat.

A Merzse-mocsár mellett elkészült tanösvényt Riz Levente Rákosmente polgármestere, országgyűlési képviselő adta át, április 28-án. A képviselő-testületből Nagy Anikó, dr. Fenke Ferenc, Hatvani Zoltán, Petrőczy Dániel, Rózsahegyi Péter is kilátogatott az avatásra.

A Rákoshegyi Polgári Kör tíz éve rendszeresen szervez túrákat a Merzse-mocsárhoz. 2011-ben a mezőőri szolgálat munkatársai voltak a kirándulás vezetői. Beszélgettek a környezetvédelemről, a növény és állatvilág megismerésének szükségességéről, a tudatformálásról. Akkor fogalmazódott meg a gondolat, hogy egy tanösvényt kellene kialakítani ezen a páratlan szépségű természetvédelmi területen.

A Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának pályázata adott lendületet a megvalósításnak. A Rákoshegyi Polgári Kör a benyújtott pályázatán 900 e Ft támogatást kapott a tervek megvalósításához. Rákosmente Önkormányzatának képviselői egyéni keretükből szintén támogatták az elképzelés megvalósítását. A most elkészült 6 km-nyi tanösvény 1,5 millió forintba került. Az Önkormányzat elsősorban a jogi hátteret, valamint a tanösvény folyamatos fenntartását biztosítja.

A tervekben szerepelt a természetvédelmi terület növény és állatvilágának saját élőhelyén való bemutatása, képekkel, szöveggel illusztrálva. Tizennégy ilyen hely került kijelölésre. Egy állomás jelzi az 1848-49-es szabadságharc helyszínét, az erdőben, egy jellegzetes csordaitatót, a Delelő kutat, valamint a vadászházat és környezetét, egy falusi udvart, állatokkal. A tanösvény négy helyszínről (Rákoshegyről, Rákoskertről, Rákoskeresztúrról és Ecserről közelíthető meg. Ezeken a helyeken úgynevezett indító táblák jelzik a tanösvény megközelítésének útvonalát, egyben rövid helytörténeti ismeretanyagot is közölnek. Ez összesen 21 állomást foglal magába.

Most lezárult a tanösvény alapjainak lerakása. A továbblépés lehetőségeinek tárháza végtelen, csak az anyagi erőforrások megléte szab határt. A Rákoshegyi Polgári Kör szeretné helyi védettség alá helyezni a területen található itató kutakat, felújítani, rendbe tenni. Az egyikből gémes kúttá szeretnék kialakítani. Terveik közt szerepel egy magasles építése, ahonnan az állatok zavarása nélkül figyelhetik őket. Tűzrakó és pihenőhelyet is szeretnének kialakítani.

Céljuk az, hogy a természetet megismertessék, megszerettessék már kicsi gyermekkorban. A gyermek, aki felfedezi a természet csodáit, megismeri a növények, madarak életét, felnőve nem fogja értelmetlenül pusztítani, rongálni környezetét. Azt szeretnék elérni, hogy a kerület iskoláinak minden osztálya évente legalább egyszer látogasson ki a Merzse-mocsárhoz, járják végig rendszeresen a tanösvényt.

Vissza
Naptár
2018 május
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31