Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Szent István-nap Rákosmentén

2019. augusztus 21.   |   MédiatárMédiatár
Rákosmente Önkormányzata és a Vigyázó Sándor Művelődési Központ szervezésében új helyszínen, a Fő téren ökumenikus kenyérszenteléssel, a hagyományokhoz híven, Rákosmente Önkormányzata „Tiszta udvar, rendes ház” pályázatának és „A legszebb előkert” cím elnyerésének eredményhirdetésével, a Rákoskerti, Rákosligeti és Rákoshegyi Kertbarát-körök terménykiállításának megtekintésével, illetve koncertekkel, színpadi produkciókkal és sok-sok finomsággal ünnepelték a rákosmentiek Szent István-napját.

A Zabszalma együttes nyitókoncertje után Horváth Tamás alpolgármester köszöntötte a „Tiszta udvar, rendes ház” és „A legszebb előkert” nyertes pályázatainak résztvevőit, hangsúlyozva, tisztaságban, rendben, virágos környezetben mindenkinek jobb élni. Kerületünkben, felelevenítve a régmúlt idők hagyományait, 2012 óta augusztus 20-án a kerület legszebb virágos portáinak tulajdonosait, illetve az ott élő lakóközösségeket Rákosmente Önkormányzata jutalomban részesíti.

2019-ben a „Tiszta udvar, rendes ház” címet a következő pályázók nyerték el: Balla Gábor Tamásné és férje (Besenyszög utca), Eger Sándorné (524. utca), Finta Ágnes (Vargha Gyula utca), Halász Károlyné (Gerecsehida utca), Huszár Imre, Huszárné Trencséni Mária (Hunyadi utca), Kiss Julianna (Ároktő utca), Lapos István (Ananász utca), Mihabovics János (Csabai út), Rákászné Sinka Erika (Esztena utca), Tóth Károlyné (Rezgő köz).  Elismerésben részült: Albert Ferenc, Albert Eszter (Öntöző utca), Tóth Sándor és Tóth Sándorné (Ebergény utca), Szücs Tamás (Pesti út).
2019-ban „A legszebb előkert” címet a következő előkertek nyerték el: Albert Eszter, Albert Ferenc, Siklósi Andrásné és Károlyi József (Földműves utca 21-23.), Prém János, Prém Jánosné és Körmöczy Jánosné (Kaszáló utca 137-147. B lépcsőház), Betónia István és Vadászné Nagy Zsuzsa, és a ház többi lakója (Pesti út 37.), Murár Józsefné, Lengyel Istvánné, Kolop Bea, Lendvai Tamás, Végső Balázs, Végső Erika, Tóth Kornél, Balogh István és Andrási Bianka (Pesti út 91-105.), Liktor Emil, Remecz Sándorné, Liktor Emilné, Németh Attiláné, Mezei Györgyné, Hajagos Lászlóné, Pappné Kaposvári Éva és Nagy László (Tabán utca 2-8.). Elismerésben részesült: Merl László és Takács Tibor (Földműves utca 16.).

A kerületi történelmi egyházak ökumenikus kenyérszentelésével folytatódott az ünnepség. Az augusztus 20-ai állami ünnepen a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki, hogy az élet és a haza összekapcsolódik. Az új lisztből készült kenyér az ünnepi asztal ékessége lett, és jelképévé vált az államiság ünnepének. A katolikus egyház részéről Molnár Miklós plébániai kormányzó, az evangélikus egyház részéről Dr. Bácskai Károly tanszékvezető adjunktus, a református egyház részéről Sóskuti Zoltán lelkész, a görögkatolikus egyház részéről Gulybán Gergely paróchus atya szentelte meg Rákosmente új lisztből készült kenyerét, amely jelképévé vált az államiság ünnepének.

Az augusztus 20-ai ünnepség kora délután a Rákosmentén vendégeskedő cseh Krumlovi Ifjúsági Big Band koncertjével folytatódott, melynek tagjai a Cesky Krumlovi Zeneiskola jelenlegi és volt tagjai. Leskó-Dely Tercia és Leskó Gábor művészeti vezetésével Arass rózsám, arass! címmel kalotaszegi, mezőségi, rákoskeresztúri és Szatmár megyei táncokat láthatott a közönség az Aranymálinkó Hagyományőrző Néptáncegyüttes előadásában, a Tarsoly zenekar kíséretében. A szervezők a délutáni programban sem felejtkeztek el a gyerekekről, az Ákom-Bákom Bábcsoport vidám népmesével, az Aranyszóló pintyőkével szórakoztatta kiskorú közönségét. A mese után kürtöskalács, fagyi, vattacukor és népi játszóház, óriás buborék, kosaras körhinta is várta a gyerekeket. A rekkenő hőségben a gyerekek kacagva vették birtokba a Fő tér legújabb látványosságát, a színes szökőkutat. A Vigyázó Sándor Művelődési Központ munkatársai az információs sátornál a nap folyamán mindenkit arra bíztattak, töltsék ki a Szent István-napi totót, mert a helyes megfejtők között öt darab Magyarország Tortáját fognak az esti nagykoncert előtt kisorsolni.

Sokan voltak kíváncsiak Ferenczi Györgyre, a világ egyik legjobb szájharmonikására és zenekarára, az az Első Pesti Rackákra. Zenéjükben összeolvadt a rock and roll és az irodalom, a hazai folk és bluesvilág. Ferenczi György vallja, zenekarával mindent megcsinál, ami kompromisszumok nélkül vállalható. Az esti nagykoncert előtt a Szent István-napi totó helyes megfejtői közül Horváth Tamás alpolgármester sorsolta ki azt az öt szerencsést, aki haza vihette a Boldogasszony csipkéjének elnevezett Magyarország Tortáját, amit a dunaföldvári cukrászmester Magyarország születésnapjára készített.
A Fő téren „teltházas” közönség mellett kezdődött este hét órakor Deák Bill Gyula koncertje. A magyar blues királya elmondta, több alkalommal járt már Rákosmentén, mindig örömmel jött, és közönsége mindig örömmel fogadta. Így volt ez Szent István ünnepén is. Az ünnepi program befejezéseként több ezren nézték és tapsolták meg a már hagyományos tűzijátékot.

Köszönet a kerületi polgárőröknek és rendőröknek, akik egész nap biztosították, hogy az ünnepünk gondtalan, békés és balesetmentes legyen.


Vissza
Naptár
2020 február
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29