Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Épül a Naplás úti kerékpárút

2018. szeptember 4.

A napokban megkezdődött a Rákos-patakot és a Szilas-patakot összekötő Naplás-kerékpárút építése. A XVI. és XVII. kerületi szakaszokat is magában foglaló beruházás rákosmenti részén (a Rákoscsaba utca és a Naplás úti kerülethatár között 2200 méter hosszon) több mint 420 millió forintos beruházás valósul meg, melyből 230 millió forintot tesz ki az önkormányzatunk által a  Fővárosi Városrehabilitációs Keret TÉR_KÖZ pályázatán elnyert támogatás.

A létrejövő kerékpárút az épített környezeti adottságokhoz igazodva gyakorlatilag 4 szakaszra bontható: 

A Rákos-patak menti kerékpárút és a Szent Imre herceg út- Naplás út kereszteződés  közötti szakasz
Az új nyomvonal déli kezdőpontja a Rákos-patak menti kerékpárúthoz csatlakozik a Rákoscsaba utcában. Innen 3,5 m széles gyalog- és kerékpárút létesül a vasúti sínekig, ahol a vasútvonal felújításának részeként azonos szintben kerékpáros átvezetés történik. A Szent Imre herceg úton az átkelést újonnan kialakuló gyalogos átkelőhelyek biztosítják majd a Naplás út irányába.

A Szent Imre herceg út és az Ananász utca közötti szakasz
E szakaszon a Naplás út útpályájának kiszélesítésével, annak mindkét oldalán irányhelyes kerékpársáv épül. Az így kialakuló kerékpársávok a vonatkozó műszaki előírásoknak megfelelően 1,25-1,5 m szélesek lesznek, míg a gépjármű forgalmi sávok 3,25 – 3,25 m szélességben állnak majd a közlekedők rendelkezésére.

 Az Ananász utca és az Inda utca közötti szakasz
Itt a Naplás út jelenlegi útpályája 7 m szélességről 8,5 m-re változik. Az irányhelyes kerékpársávok egyenként 1,25 m szélességben kerülnek kialakításra. E szakaszon a teljes útfelület új aszfaltréteget kap, így a fejlesztés a jelenlegi, elöregedett útburkolat korszerűsítését is magában foglalja.

Az Inda utca és a kerülethatár közötti szakasz
A Naplás út DNy-i oldalán egyesül a korábbi szakasz két különálló kerékpársávja és önálló, 2,75 m széles elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárútként halad tovább a Naplás-tó felé. Az ÉK-i oldalról a Naplás út pályáján átvezetett kerékpársáv környezetében – a biztonságos átkelés végett - a közvilágítási hálózat kibővül. Innen Rákosmente határáig a gyalogosok védelmében napelemes megvilágítást kap a létesítmény.

Az elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárutat a gyalogosok is használhatják a felfestésnek megfelelő oldalon (piktogram jelzi a gyalogosok és a kerékpárosok oldalát).

A patak menti bringautak összekapcsolásával lehetőség nyílik, hogy a Naplás-tavat érintve, biztonságban, védett szakaszokon akár a belvárosig tekerhessünk.

 


Vissza
Naptár
2021 január
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31