Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Síkosságmentesítés tájékoztató

2021. január 25.

Tisztelt Rákosmenti Polgárok!  

Tekintettel arra, hogy az előrejelzések szerint hamarosan havazásra, és ebből következőleg jegesedésre lehet számítani, kérjük, készüljenek a járdák fagymentesítésére, csúszásmentesítésére az alábbiak szerint: A jelenleg is érvényében lévő Budapest Főváros Közgyűlésének a főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII.1.) sz. önkormányzati rendelete kimondja, hogy az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlana előtti járda, valamint a járda és a kocsiút közötti, kiépített vagy kiépítetlen terület hó- és síkosság-mentesítéséről. Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) takarítási kötelezettségét kézi tisztítás esetén naponta legkésőbb reggel 8 óráig köteles elvégezni. Amennyiben az időjárási viszonyok indokolják, úgy a síkosság-mentesítést napközben is meg kell ismételni. 

A burkolt közutak, az ingatlanokhoz nem csatlakozó burkolt járdák (közjárdák), a kiemelt zöld területek, az ezeken átvezető sétányok, illetve a nem magántulajdonú ingatlan előtt futó kerékpárutak tisztán tartása a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. és a Főkert Zrt., nem fővárosi tulajdonú közutak esetében Rákosmente Önkormányzata feladatai közé tartozik. 

Nyomatékosan kérjük Önöket, hogy a hó- és síkosság-mentesítése során a zöldfelületet érintően, az ún. zöldkár megelőzése érdekében különösen nagy figyelemmel járjanak el! A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rend. szerint a járdák síkosság-mentesítésére olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak környezetében levő fás szárú növények egészségét nem veszélyezteti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fák és bokrok közelében nátrium-klorid-tartalmú, azaz hagyományos sót, illetve más környezetkárosító szóróanyagot tilos használni! A legjobb eszközök a kvarchomok, a zeolit, illetve a jeget is felolvasztó acetát alapú készítmények, vagy a kalcium-kloridos mészkő granulátum, de ugyanígy használható bomló szerves anyagot nem tartalmazó „hagyományos” szóróanyagként a fűrészpor és a kisszemcséjű, szögmentes salak.  

Az Önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy környezetbarát síkosságmentesítő anyagokat alkalmazzanak! 

Mindannyiunk érdeke, hogy a kerületi járdák a havas, jeges napokon is biztonságosan járhatóak legyenek, ezért kérünk mindenkit, hogy saját lehetőségeihez mérten segítse a kerület járhatóságának fenntartását, azért hogy a síkosságmentesítést -és a hóeltakarítást végző járművek akadálymentesen tudjanak közlekedni.  

Együttműködésüket köszönjük. 

„Rákosmente Önkormányzata”


Vissza
Naptár
2021 április
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30