Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Tisztelgés a nemzeti gyásznapon

2019. november 5.   |   MédiatárMédiatár

Tamási Áron így látta ’56 októberének felemelő küzdelmét: „A kehely, amelyben a magyarok vércseppjei szentelik meg az éltető italt, a világot arra inti, hogy nagyobb gonddal és tisztább lélekkel őrködjék az emberi lét méltósága fölött.”

Nemzeti gyásznapunkon, 2019. november 4-én, a Péceli út és a Szabadság sugárút sarkán lévő emlékoszloptól, 18. alkalommal indult a hagyományos gyertyás menet az Árpád-házi Szent Erzsébet-templom falán elhelyezett emléktáblához. A résztvevők így tisztelegtek a rákoscsabai nemzetőrök hősies helytállása előtt, akik 1956. november 4-én bátran szembenéztek az orosz harckocsik ágyútüzével.

Rákosmente 1956-os emlékzászlóját egy évig a Pál Apostol Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium közössége őrizte. A diákok emlékező műsora után Horváthné Vincze Judit igazgató felidézte a 63 évvel ezelőtt történteket, amikor a környék utcáin a rákoscsabai nemzetőrök fegyverei ropogtak, szembeszállva a november 4-én megérkező orosz katonai hadoszloppal. A nemzetőrök három oroszt halálosan megsebesítettek, de tettük nem maradt megtorlatlanul. Két orosz harckocsi lövedéke az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus-templom falát is áttörte.
A nemzetőrök tettei őrzik a nemzet lángját olyan időkben is, amikor szélsőséges ideológiák igyekeznek eltiporni az egyént, vagy a közösséget, értéktelen kétdimenziós, lesarkított, egyszerű és persze hazug, vagy pusztán gazul felhasznált elvek és kurzusok mentén, fogalmazott az intézményvezető.
Az ’56-os fiatalok, akik a világ akkori legerősebb szárazföldi hadseregének korlátlan erejével szálltak szembe, példaként állnak előttünk: Almási László, Csernyik Attila, Kalina János, Kőtelepi Lajos, Márton Pihe Győző, Palkó László, Szabó Attila, Szász János, Válóczy István.
„Megtiszteltetés volt számunkra, hogy az emlékzászlónak őrzői lehettünk. Őrzői maradunk azoknak az eseményeknek, hősöknek, akik e nap eseményeihez, e zászlóhoz kapcsolódnak. Az ő méltóságukat őrizzük tovább és azt a hitet, hogy soha nem adjuk fel!” – fogalmazott Horváthné Vincze Judit.
A katolikus iskola diákjai a rákoshegyi Czimra Gyula Általános Iskola képviselőinek adták tovább egy évre az emlékzászlót.

Az emléktáblát kihelyező Itthon Rákosmentén Egyesület képviseletében koszorút helyezett el Németh Lajosné és dr. Fachet Gergő.
Az eseményen részt vett Horváth Tamás polgármester, dr. Bakos András és dr. Füzesi Péter alpolgármesterek, Kovács István, Virág Mihály, valamint Halász Dezső önkormányzati képviselők.

Az emléktáblán olvasható: Emlékezzünk a rákoscsabai ifjakra, akik 1956. november 4-én, Rákoscsabán életüket kockáztatva szembeszálltak a forradalom eltiprására hazánkba érkező szovjet elnyomókkal! A harcok során Isten házát is találatok érték. „Isten hazánkért térdelünk elődbe”.  Állította az Itthon Rákosmentén Egyesület és Rákoscsaba polgárai 2005-ben.


Vissza
Naptár
2020 augusztus
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31