Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Emlékezés a hős nemzetőrökre

2019. november 5.   |   MédiatárMédiatár

Rákosmente Önkormányzata, a Rákosmenti ’56-os Alapítvány és a Rákoskerti Polgári Kör 2019. november 4-én a Kucorgó téren lévő 1956-os Nemzetőr emlékműnél tartott közös megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 63. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon, emlékezve az őrszolgálatot teljesítő rákoscsabai és rákoskerti hős nemzetőrökre.

Szelepcsényi Sándor, a Rákoskerti Polgári Kör elnöke, a nemzetőr emlékmű felállításának kezdeményezője köszöntötte az eseményen részt vevő Horváth Tamás polgármestert, dr. Bakos András és dr. Füzesi Péter alpolgármestereket, Szabó Attila, Válóczy István és Zsámbokréty Zénó ’56-os nemzetőröket, Bacsó Ernő altábornagyot, az Országos Gróf Batthyány Lajos Nemzetőr Szövetség elnökét és vitéz Dömötör Zoltán vezérezredest, az 1956-os Magyar Nemzetőrség elnök-főparancsnokát.

A megemlékezés során elhangzott, a rákoscsabai és rákoskerti nemzetőrök fegyverzete néhány kézigránátból, „dióverő” puskából, dobtáras géppisztolyból, Molotov-koktélokból állt, így próbálták meg feltartóztatni a Pest felé tartó orosz egységeket. 1956. november 4-én, dél körül egy szovjet páncélkocsi és egy ponyvás teherautó közeledett Pécel felől. A nemzetőrök felkészültek a harcra. A Szabadság sugárút sarkánál Palkó László kilőtte a teherautó kerekét, majd lelőtte az autót vezető orosz katonát. A tűzharcban további két orosz katona vesztette életét. Kőtelepi Lajost és Kalina Jánost első fokon halálra, majd életfogytiglanra, Válóczy Istvánt, Szabó Attilát, és Zsámbokréty Zénót a Kádár-rendszer sok évi börtönre ítélte. A rákoscsabai és rákoskerti nemzetőrök emléke, önfeláldozásuk, tettrekészségük, hősiességük kell, hogy fémjelezze a mai napot, hangzott el.
A folytatásban Szelepcsényi Sándor arra kérte a megjelenteket, hogy az emlékmű előtt elhaladva, gondoljanak a magyar nép elmúlt évszázadban hozott óriási áldozataira, melynek célja a szabadság visszaszerzése volt. Ez a harc ma sem ért véget. Ma ugyan áldozatot nem követel ez a küzdelem, de hazafias helytállást igen. A veszély nem keletről fenyeget bennünket, hanem a nyugati világ esztelenül túlzó liberalizmusa az, ami a jelenkort veszélybe sodorja. „Ne hagyjuk, hogy a különböző „izmusok” által megfertőzött áramlatok tönkretegyék családjainkat, a helyi és a Kárpát-medencében élő magyar nemzeti közösségeket. Ehhez kérünk segítséget a Gondviseléstől, bízva abban, hogy az 1956-os nemzetőreink példájából erőt meríthetünk.”

Az Országos Gróf Batthyány Lajos Nemzetőr Szövetség Nemzetőr Kettőskeresztet, az 1956-os Magyar Nemzetőrség Nemzetőr érdemkereszt II. fokozatát adományozta Szelepcsényi Sándornak, elismerve, hogy méltóképpen ápolja az 1956-os nemzetőrök emlékét, a szervezet hagyományát.

A megemlékezés zárásaként a jelen lévő szervezetek megkoszorúzták Simorka Sándor szobrászművész alkotását, az 1956-os Nemzetőr emlékművet.

Az eseményen részt vettek még Hatvani Zoltán, Timmel Ede, Vaskó Mária, valamint Lukoczki Károly önkormányzati képviselők.


Vissza
Naptár
2020 augusztus
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31