Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

In memoriam Ballonyi László

2019. április 12.   |   MédiatárMédiatár

„Ki tudja, ki s mi leszek idővel, húsz, ötven, száz év után? Tán fintor, mosoly, illat, zörej, sóhaj, grimasz, cikkanó fény csupán.” (Ballonyi László)

A Vigyázó Sándor Művelődési Ház galériájának névadójára emlékeztek április 11-én, a festőművész halálának 15. évfordulója alkalmából megnyílt In memoriam Ballonyi László című kiállítással.

Fohsz Tivadar alpolgármester köszöntőjében felidézte azt a 2003. szeptember 6-i kiállításmegnyitót, amikor Ballonyi László és Ballonyi Pál Margit közös kiállításán rekordszámú közönség, majd ötszázan tekintették meg a művészházaspár alkotásait. A mai tárlaton ismét láthatóak azok a kollázsok, amelyek Ballonyi László utolsó alkotói időszakához kötődnek.

Ballonyi László sokat tett a közösségért, a rendszerváltás után alapítója volt a Rákosmenti Irodalmi Műhelynek, illetve oroszlán szerepet vállalt a Vigyázó Ferenc Művelődési Társaság munkájában is. Olyan ember volt, aki nem csak művészetével örvendeztetett, de aktív közéleti szerepet is vállalt a kerületben. 2003-ban, a Magyar Kultúra Napján polgármesteri díjjal értékelték alkotását, majd 2004-ben Rákoshegy díszpolgára címet érdemelte ki.  

Az alpolgármester végezetül megköszönte Ballonyi Pál Margitnak és családjának, hogy méltó módon megőrizték Ballonyi László emlékét, értékes hagyatékát, amit halálának 15. évfordulóján ismét megcsodálhat a nagyközönség.

Feledy Balázs művészeti író beszédében kiemelte, nagyra értékeli, hogy a költészet napján nyílik meg Ballonyi László kiállítása, aki személyiségében hordozta a költőiséget, amit saját versei, kollázsai is bizonyítanak. Gazdag kifejezőkészsége, kreativitása műfajtól függetlenül is jellemezte művészetét.

Tizenöt éve, hogy Ballonyi László nevét viseli ez a galéria, így ez a mai kiállítás egyben emlékidézés is. Az itt látható kollázsokon kívül meg kell említeni, hogy Ballonyi László fantasztikusan rajzolt, gyönyörű grafikai alkotásokat hagyott hátra. Igazi vizuális művész volt, akinek minden egyes munkájában jelen volt a filozófia, a történelem iránti érdeklődés. Ballonyi László nem csak művészértelmiség, de egyben kutató személyiség is volt. A kiállításon látható kollázsai kivételesek a magyar művészetben, hangsúlyozta Feledy Balázs művészeti író.

Nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy Ballonyi László számára a művészet mellett igen fontos volt a lokálpatriotizmus, a helyi néprajzi gyűjtőmunka. Pótolhatatlan szerepet vállalt a lerombolt épületek megörökítésében, Rákosmente dokumentálásában, ami igen ritka egy alkotóművésztől. Közreműködött Somos András fuvolán. A kiállításmegnyitón jelen volt Dunai Mónika országgyűlési képviselő és Szabó Tiborné önkormányzati képviselő. A tárlat május 2-ig tekinthető meg.


Vissza
Naptár
2020 február
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29