Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Zsigó Barnabás Rákoskert új díjazottja

2013. február 20.   |   MédiatárMédiatár
A Rákoskerti Művelődési Házban Riz Levente polgármester adta át február 17-én a „Rákoskertért” Díjat, Zsigó Barnabás nyugalmazott vegyésztechnikusnak. A díjazottat Hatvani Zoltán rákoskerti önkormányzati képviselő méltatta: „Díjazottunk mottója: az értékteremtés és értékmegőrzés, a család, haza, munka iránti hűség, az emberekkel szembeni méltányosság, igazságosság, jóindulat. Ha egy szóval akarnám őt jellemezni, akkor lojálisnak nevezném”
Zsigó Barnabás nagyszülei: Ordasi István és felesége az 1940-es években építették házukat a Toldi Miklós (akkor Toldy Ferenc) utcában. Hét gyermeket neveltek fel, köztük legidősebb lányukat, Évát, aki sűrűn hozta el a nagyszülői házba a kis Barnabást. Az ünnepelt 1974. óta állandó lakosa Rákoskertnek, a gyermekkorában kialakult kötődés eredményként, itt alapított családot.

Tanulmányai mellett 1963-ban kezdte meg munkáját az egykori Kőbányai – most Richter Gedeon Gyógyszergyárban. 2009-es nyugdíjba vonulásáig, 46 éven keresztül a gyógyszer alapanyag gyártó üzemben, mint műszak- majd művezető dolgozott. Munkája mellett folyamatosan fejlesztette szakmai, és a fejlődés által megkívánt tudását. Főállása mellett, a gyár önkéntes tűzoltója volt, 25 éven keresztül. Mindig szeretett sportolni, úszni és evezni, egy ízben a gyógyszergyári nyaralás közben még a Dunából is mentett életet. Az 1980-as évek végén részt vett a kerületrész gázbevezetési munkálatinak szervezésében. 1990 - 94 években személyes munkavégzés vállalásával táboroztatták a tanulókat a Kossuth Lajos Általános Iskola által szervezett, nagyvisnyói táborban. A mai napig előfordul, hogy meglett, családos emberek köszönnek rá messziről: „Csókolom Maci bácsi”! A kilencvenes évek elején alapító tagjai között volt a Rákoskerti Szépítő Egyletnek, részt vett a Vida dombon felállított kereszt megvalósítási munkálataiban, szerepet vállalva az ünnepi átadás misztérium játékán. 2011-ben ötletadója, és tevékeny résztvevője volt a Vida dombi kereszt megújításának, valamint a „Legyen minden helyi házon nemzeti lobogó” c. programnak. Szeret utazni, világot nézni- és látni, de legjobban szeret Hazaérkezni, Rákoskertre hazajönni. Illik rá a szó a legnemesebb értelmezésben: lokálpatrióta.

A méltatást követően Riz Levente polgármester, Rákosmente országgyűlési képviselője adta át a „Rákoskertért” Díjjal együtt járó emlékplakettet és oklevelet. A díszoklevelet Budai Tibor grafikusművész készítette, a művészi kivitelezésű bronz emlékplakett Orosz Károly „Rákoskertért” Díjas keramikusművész alkotása.

A ceremónia után a díjazott szólt a zsúfolásig megtelt terem hallgatóságához, majd Petrás Mária és a Muzsikás együttes koncertje zárta a díjátadást, melyen részt vett Herencsár Viktória Rákosmente díszpolgára, valamit Fohsz Tivadar alpolgármester és Hatvani Zoltán rákoskerti képviselők, Dunai Mónika, Szabó Tiborné és Piláth Károly önkormányzati képviselők.


Vissza
Naptár
2018 május
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31