Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Kiosztották a fotópályázat díjait

Megtelt a Rákoscsabai Közösségi Ház kiállítóterme október 3-án, pénteken este. A Napsugaras Rákosmente fotópályázat alkotói közül 28-an kaptak valamilyen elismerést a zsűritől, összesen 46 képet állítottak ki.

Dr. Dombóvári Csaba, Rákosmente alpolgármestere köszöntötte a Csaba-ház kiállítótermébe érkezett százfős közönséget. Elmondta, hogy az alkotók nagy száma, és hogy ilyen sokan eljöttek az eredményhirdetésre, azt mutatja, az önkormányzatnak sikerült megtalálnia azt a közösségi lehetőséget, amellyel sikerült közelebb hozni az itt élőket Rákosmente szépségeihez.

Az Otthonom Rákosmente fotópályázat nyári fordulójára, amelynek alcíme: Napsugaras Rákosmente volt, 63 alkotó 529 fotója érkezett. Ebből 46-ot állítottak ki a zsűri döntése alapján.

A fotópályázat beérkezett képeit öttagú zsűri értékelte – név szerint Albrecht Júlia képzőművész, Ács József Rákosmente díszpolgára, Haris László, fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja, Kardos Sándor operatőr és T. Szántó György fotóriporter.

A zsűri munkájáról Ács József szobrászművész, Rákosmente díszpolgára, a zsűri elnöke szólt, illetve szólt volna, de sajnos ő be volt rekedve. Így az elnök által megírt véleményt végül Dunai Mónika önkormányzati képviselő olvasta fel.

Ács Józsefet szinkronizálva Dunai Mónika először szólt a zsűri értékelési szempontjairól: „Mivel a pályázat célja az, hogy személyes hangulatokon és élményeken alapuló fotó-adatbázisa legyen az Önkormányzatnak Rákosmentéről, miáltal pozitív Rákosmente-képet tud kisugározni a világ közeli és távolabbi részeire, e szempont volt az elbírálásnál a vezérelvünk. Nem a szokvány képeslapok látványosságokat leképező szemléletét tartottuk célravezetőnek, hanem az egyéni látásmódot, az egyéni humort, és akár groteszk bemutatását is valamely jelenségnek.”

Ács Józsi bácsi kiemelt néhány vicces esetet is az értékelésből: „Érdekes volt megfigyelni egyik-másik alkotó munkastílusát. Mivel a dátum-óra-perc rajtamaradt sok képen, így tetten érhettük például az egyik képsor születését. Kettő perc leforgása alatt készült a 6 beküldött kép, és az egyik igen jól sikerült, beválasztottuk a kiállításra.”

Majd az őszi fordulót is megemlítette a zsűri elnöke Dunai Mónika tolmácsolásában: „Remélem, reméljük, hogy a további évszakok szerint kiírt pályázati témákban is résztvesznek, sőt más alkotók is csatlakozni fognak a résztvevőkhöz. Amit szívesen látnánk még, az az emberábrázolás. Tudjuk, nehéz megoldani azt, hogy jól komponált, életszerű és még helyi jellegzetességet is mutató legyen az a kép, amelyen ember, emberek szerepelnek, de vállalva a kihívást, bátran kísérletezve sikerülhet. Tudjuk, hogy a fotóriport önálló műfaj, nagy gyakorlatot igényel, mégis örülnénk, ha bejönne ilyenfajta anyag is a továbbiakban. Köszönjük minden résztvevő munkáját, és gratulálunk a kiállított művekhez” – zárta végül értékelését Ács József, a zsűri elnöke, amelyet Dunai Mónika önkormányzati képviselő olvasott fel.

A díjkiosztón 28 alkotót díjaztak, többségüket emléklap-oklevéllel.

Három könyvjutalmat osztottak ki: Szanyi Dezső Mecseki Hargita művésznő katalógusát, Lendvay Norbert Károlyi Ernő-albumot, Koren Pál Csekovszky-albumot kapott, és valamennyiük megkapta Kolta Magdolna és Tőry Klára: A fotográfia története című könyvét is.

A legjobb alkotónak Vasadi Ervint választották, akinek 6 képét díjazta a zsűri. Ő a Foto E-Z fototechnikai csomagját nyerte.

A fotópályázat szervezői kiemelten várták a 18 év alatti alkotók fotóit, közülük a legjobbnak Kozma Gábort ítélte a zsűri, így ő vitte haza a Végvári Cukrászda felajánlását, egy tortát, amelyen a legszebb fotót mintázták meg.

A Napsugaras Rákosmente fotóit a MOBA Fotó nagyította le, a képek október 10-éig látható a Csaba-házban.

A díjátadás végén ismét Dr. Dombóvári Csaba alpolgármester beszélt röviden, aki megköszönte az alkotóknak a fotókat, a zsűrinek a munkát, a szponzoroknak a felajánlásokat, a közönségnek a részvételt. Felhívta a figyelmet, hogy elindult az őszi forduló, így már lehet készíteni az őszi hangulatot idéző fotókat Rákosmentén. Egyúttal azt javasolta, hogy ha lehet, még több személyes élményt fotózzanak le az alkotók. Például az őszi családi sétákat és az iskolai kirándulásokat, túrákat örökítsék meg a fotósok, és a képek legjavát küldjék be. „Természetesen ősszel sincsen semmilyen tematikus megkötés, egyetlen szempont, hogy Rákosmentén készüljenek a fotók, de javasoljuk, hogy a tájakba helyezzenek embert is” – mondta Dr. Dombóvári Csaba.

December 1-ig lehet küldeni az őszi fotókat Rákosmente Önkormányzatának címére: 1173. Budapest Pesti út 165.

Elérhetőségek
1173 Budapest, Pesti út 165.
Zöld szám: +36 80 217-217
Telefon: +36 1 253 3300
E-mail: levelet küldök