Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Jégbe fagyva

Harmadszor is megtelt a Rákoscsabai Közösségi Ház kiállítóterme a Fotópályázat harmadik, téli fordulójának eredményhirdetésén és kiállítás-megnyitóján. 
A Tél Rákosmentén forduló képei március 30-ig tekinthetőek meg.

Március 20-án 18 óra előtt percekkel már többen nézegették a képeket, és rágcsálták a Végvári Cukrászda felajánlásában érkezett aprósüteményeket, majd helyet foglaltak az eredményhirdetéshez. 
Az estet Flaisz Gergő vezette, először ő köszöntötte az egybegyűlteket. 
Eljött a zsűri két tagja: Haris László fotóművész, T. Szántó György fotóriporter. Megjelent Csekovszky Árpádné Edit néni, aki később egy a saját férjének alkotásait bemutató albumot adott át az egyik kerületi fotósnak.

Az Otthonom Rákosmente fotópályázat harmadik fordulójára 58 alkotó 478 fotót küldött, közülük 88 került a falakra.

A díjkiosztón Dunai Mónika önkormányzati képviselő, kulturális tanácsnok mondott rövid beszédet. Örömét fejezte ki, hogy ismét sokan küldtek fotót, nekik megköszönte a részvételt.

A kiállítást T. Szántó György fotóriporter értékelte. 
Úgy döntött, hogy a szokásos protokolláris mondatok helyett, hasznos szakmai tanácsokat ad, hogy azokkal is segítse a pályázókat, még ha ezek esetleg kritikusnak is tűnnek. A legelején leszögezte, hogy a „szakmán belül” tegeződik, így itt is tegezi a pályázókat, mind a fiatalokat, mind pedig az idősebbeket. 
Elmondta, hogy ha valaki rosszindulatúan nézi a kiállítást, akkor a tél kapcsán érheti a zsűrit és a szervezőket az a vád, hogy a kiállított képek nem elég helyiek – rákosmentiek. Ugyanis sok makró fotót, jégcseppet, havas faágat választott a zsűri a kiállításra. Szerinte azonban ezek a képek nagyon is kifejezőek és jól sikerültek, így beválogatták őket. 
Beszélt arról, hogy a vaku használata megöli a hangulatot. Szerinte sok olyan kép van, amelyeket ha alkotóik merészebben komponálták volna, jobban sikerülhettek volna. Megemlítette, hogy azok a képek a legjobbak, ahol a rendező kissé rendezi a valóságot, ahol mer úgy komponálni, hogy a képen lévő embereket is a fotó hangulata érdekében állítgatja.

Ezután rátért a tavaszi fordulóra, és kérte a pályázókat, hogy a szakmai kritikát ne vegyék rossz néven, inkább tanuljanak belőle, és feltétlenül pályázzanak májusban is. 
Már lehet készíteni a tavaszi képeket, nevezési határidő: május 15.

Ezután következett az eredményhirdetés. 
46 oklevelet osztottak ki, közülük 16-ot 18 éven aluliak kaptak. 
Kiemelkedő teljesítményéért könyvjutalomban részesült Dávid Csaba, Tingecz Dávid, Vasadi Ervin és Ferencz Zsanett. Az egyik könyvjutalom Csekovszky Árpád albuma volt, amelyet Csekovszky Árpád özvegye, Edit néni ajánlott fel.

Az E-Z Foto üzlet fototechnikai csomagját kiváló fotóiért Hittig Nándor Gergely kapta. 
A Végvári Cukrászda fődíját, egy tortát, amelyen a legjobbnak ítélt 18 év alatti alkotó fotóját láthatta a közönség, Szilágyi Emese kapta, Jégbe fagyva című képéért.

A Tél Rákosmentén pályázat fotóit a MOBA fotó nagyította. 
A szervezők köszönik a helyszínt adó Rákoscsabai Közösségi Ház igazgatójának, Kecskeméti Józsefnek és a szervezőknek, köztük Flaisz Gergőnek az odaadó segítséget.

Elérhetőségek
1173 Budapest, Pesti út 165.
Zöld szám: +36 80 217-217
Telefon: +36 1 253 3300
E-mail: levelet küldök