Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Krosnoi Járás

(Lengyelország)
A város honlapja: www.powiat.krosno.pl
2008 óta Rákosmente testvérvárosa.

A Krosnoi Járás Dél-kelet Lengyelországban, a Kárpátaljai Vajdaságban fekszik. Területe 924 km2, 110 ezer lakosa van. A járás 9 közigazgatási területből áll, ebből négy városi-falusi –Dukla, Iwonicz Zdrój, Jedlicze, Rymanów – és öt falusi –Chorkówka, Korczyna, Krościenko Wyżne, Miejsce Piastowe, Wojaszówka. A Járási Elöljáróság (Starostwo) Krosno-ban található. A járást fontos főútvonalak szelik át. Az egyik a 9. számú nemzetközi főút, amely Kárpátalján a legnagyobb határátkelő, a lengyel-szlovák határon található Barwinek felé vezet. Dukla közigazgatási területén található a kisforgalmú, turisták által használt Czeremcha-Czertyżne határátkelő.

A régió legjelentősebb természeti kincse a több mint 32 ezer hektár (a járás területének 34,5%-a) kiterjedésű erdőség. A járás jelentős része természetvédelmi területnek számít, ahol nemzeti park és különböző természeti műemlékek találhatók.

A járás természeti kincsei továbbá az Iwonicz Zdrój- és Rymanów közigazgatási területen található gazdag ásványvíz források. Az Iwonicz Zdrój-ban található ásványvizek jellege: klorid-hidrogén-karbonátos, nátrium-hidrogén-karbonátos, bromidos, fluoridos, jodidos. Az ásványvizek és a különleges klíma az oka annak, hogy itt létesült Lengyelország egyik legrégebbi gyógyhelye. Rymanów közigazgatási terület gyöngyszeme a több mint száz éve működő Rymanów Zdrój üdülő- és gyógyhely. Régen nagy tapasztalattal rendelkezett a gyerekbetegségek kezelésében, ma inkább a felnőttek gyógyításával, főleg keringési betegségek, idegbetegségek, légzőszervi betegségek, anyagcsere betegségek, mozgásszervi betegségek stb. kezelésével foglalkozik.

A járás területén sok érdekes hely és műemlék található, melyet érdemes meglátogatni. Kulturális gazdagságát az építészeti műemlékek sokasága jelképezi. Találhatók közöttük templomok, kolostorok, görögkeleti templomok, paloták, kúriák és egyéb építészeti egységek.  (Kőolajipari skanzen Bóbrka-ban; Történelmi múzeum a Duklai Palotában; Ruszin kultúra múzeuma Zyndranowa-ban; Szent duklai János remetelak Trzciana-ban; Ruszin görögkeleti templomok Chyrowa-, Olchowiec-, Tylawa- és Daliowa-ban; Fatemplom (XV sz.) és Załuski család palotája (XIX sz. második fele) Iwonicz Zdrój-ban; „Fonónők”, a Węglówka-Korczyna út mentén fekvő természeti műemlék; „Legszentebb Szűz Mária Lengyelország Királynője” templom és szent Józef Sebastian Pelczar szentélye Korczyna-ban; Boldog „Michalitak” szentélye és „Istenanya Lengyelország Királynője” templom Miejsce Piastowe-ban; Kamieniec vár (XIV sz.) romjai Odrzykoń-ban.

A Krosnoi Járás gazdaságában kulcsszerepe van az idegenforgalmi ágazatnak. Ennek legfontosabb területe a gyógyturizmus, Iwonicz Zdrój és Rymanów Zdrój központokkal. A járás rekreációs turizmusának infrastruktúráját az uszodák, a síterepek és ugrósáncok ill. teniszpályák és kiépített erdei sétautak adják. Különleges élményt nyújtanak a gyalagtúrák, a lovastúrák, a horgászat, a vadászat és télen a sítúrák.

A Krosnoi Járást turistautak hálózzák be, melyből sok az Alacsony Beskid-hegység és a Strzyżewsko -Dynowskie Hegyalja turistaútvonalaihoz tartozik. A turisták kiépített gyalogos, lovas vagy kerékpáros útvonalakat bejárva ismerkedhetnek a járás területével.

Nagy érdeklődésre tarthanak számot az ún. tematikus turistautak pl. a „Kárpátok templomai” útvonal, „Fa építészet” útvonal, „Aleksander Fredro nyomdokain” útvonal, „Kőolaj” útvonal (Jasło-Krosno-Sanok-Lesko-Ustrzyki Dolne-Sambor-Borysław-Drohobycz-Lwów) és a „Pápa nyomában” útvonal.