Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Sport

Rákosmente Önkormányzatának alapvető célja mindent megtenni azért, hogy a XVII. kerület polgárai és közösségei felelősséget érezzenek saját lelki, szellemi, testi egészségükért, s ezért hajlandók legyenek tenni is.

Ennek elősegítése érdekében a Képviselő-testület támogatja a sokakat megmozgató tömegsport rendezvényeket és kiemelten segíti a mozgás szeretetére nevelő tömegsport akciókat. Az intézményi fejlesztésekkel a sportszolgáltatások színvonalát kívánják emelni, az intézmények nyitottá tétele pedig ezen szolgáltatások minél szélesebb rétegek számára történő elérhetőségét teszik lehetővé.  

A sportról szóló jogszabályok – sporttörvény, önkormányzati rendelet a sportról – alapján két fő területre helyeződik a hangsúly kerületünkben: a diáksportra és a sportegyesületekre, a hozzájuk kötődő tömegsport rendezvényekkel.

Rákosmentén két diáksport egyesület és kilenc iskolai sportkör működik. A sportcsoportok száma intézményenként eltérő és évente változó. A diákok igényei, a DSE, az ISK lehetőségei és a tanulói létszám határozzák meg a sportcsoportok számát, és a sportágakat. A négy alap labdajátékon (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, röplabda) kívül általában az asztalitenisz, az atlétika, játékos sportversenyek, torna, floorball és szkander szerepelnek a sportági választékban.  A kerületi Diákolimpia tanulóink rendszeres, szervezett, egész éven át tartó versenyeinek nyújt keretet. Lebonyolítását tekintve felmenő rendszerű. A kerületi Diákolimpia eseményeit a budapesti és az országos Diákolimpia döntői követik. Fontos tudni, hogy a Diákolimpia azon gyermekek részére is rendszeres versenyzési lehetőséget kínál, akik nincsenek sportegyesületben leigazolva.

A sportegyesületekkel, a versenysporttal és a tömegsporttal kapcsolatban az Önkormányzat feladatának tekinti a civil szféra megerősödésének elősegítését, kerületi amatőr versenyek, bajnokságok szervezését, a helyi média általi rendszeres tájékoztatást a programokról és a sportolási lehetőségekről, valamint az igénybe vehető létesítmények számának növelését.

A Sporttörvény az önkormányzati törvénnyel összhangban határozza meg az önkormányzatok feladat- és hatásköreit. A települési önkormányzat kötelező feladatai között írja elő a helyi sporttevékenység támogatását, úgy, hogy szabad kezet ad annak eszközeit illetően (összhangban olyan dokumentumokkal és jogszabályokkal, mint az Európai Sport Charta, a Magyar Köztársaság Alkotmánya, az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény, a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény, valamint a sportról szóló 2004. évi I. I. törvény).

Sporthírek
Illusztráció
Negyedik alkalommal rendezték meg az 525 CUP elnevezésű utcai kosárlabda versenyt július 2-án az 525. téren. tovább
kiemelt, Sport1424 napja 
Illusztráció
Idén is a rákoshegyi Hétszínvirág Óvoda csapata nyerte a Makk Marci sportvetélkedőt, amit ma, március 5-én délelőtt rendeztek az Újlak Utcai Általános Iskola tornatermében. Méghozzá meggyőző fölénnyel. A döntő mind a három számát megnyerték, így nem is volt kérdés, hova kerül a legnagyobb kupa. A sportrendezvényt szervező Hófehérke Óvoda Koszorúsné Tóth Katalin óvodavezető-önkormányzati képviselővel az élen október óta dolgozott azon, hogy ma minden flottul menjen. tovább
kiemelt1544 napja 
1 2
Sportesemények
máj. 31. 10:00
máj. 31. 11:00
Budapest
jún. 13. 09:15
Sportnaptár
2015 május
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31