Akadálymentes változatMegosztás: Megosztás a FacebookonMegosztás az IWIW-enEmail

Rákosmente - Modern Kertváros


Alapértelmezett mód

Képzőművészet Rákosmentén

 

A Rákosmentére jellemző vidékies, kertvárosi környezet mindig is vonzotta a művészeket, akik a XX. század első felétől kezdve egyre nagyobb számban telepedtek meg itt. Jelenleg hozzávetőlegesen 80 professzionális festő, szobrász, grafikus, iparművész él és alkot a kerületben.

Rákosmente gazdag képzőművészeti hagyományokkal rendelkező múltjának kiemelkedő alakjai volt többek között: Czimra Gyula, Dési Huber István, Szantrucsek Jenő, Krusnyák Károly és Kotász Károly.

A magyar képzőművészet közelmúltjának egyik legendás fejezete Rákosligethez kötődik: itt fejtette ki tevékenységét 1962-től 1969-ig a „Művészetbarátok Köre” Tóth Tibor († 2004) festőművész szervezőmunkájának köszönhetően. A korszak progresszív törekvéseit bemutató tárlatokon az akkori kultúrpolitika által a „tűrt” vagy éppen „tiltott” kategóriákba sorolt irányzatok és művészek is bemutatkozhattak.

A rendszerváltozás a helyi művészeti életet is átalakította. Az új helyzetnek megfelelően kulturális és művészeti céllal különféle civil szervezetek jöttek létre a kerületben. Legelsőként a Vigyázó Ferenc Művelődési Társaság, mely rendezvényeit a rákoshegyi Erdős Renée Házban tartotta. Az eltérő értékek és irányultság mentén az évek során újabb és újabb szervezetek alakultak (Renée Művészeti Társaság, Laborcz Ferenc Szobrászműhely Alapítvány, Olajág Keresztény Művészeti Társaság, Művészek Alkotó Társasága XVII.)

A kerület közéletének művészek iránti megbecsülését, a művészeti élet iránti kitüntetett figyelmét tükrözi, hogy Csekovszky Árpád keramikusművész († 1997), Bényi László festőművész († 2004), Márk Tivadar jelmeztervező († 2002), Laborcz Ferenc szobrászművész († 1971), valamint Ács József szobrászművész, dr. Bereczky Loránd művészettörténész és Szinte Gábor festőművész részére is díszpolgári címet adományozott a helyi önkormányzat Képviselő-testülete.

A rákosmenti művészek elsősorban a 2001-től önálló intézményként működő Erdős Renée Házban mutatkozhatnak be a közönségnek. Minden évben, a magyar kultúra napja alkalmából csoportos kiállítást rendeznek, melynek megnyitóján kiállítási díjat és időnként életműdíjat ad át a polgármester.

Az Erdős Renée Ház mellett a közművelődési intézmények mindegyike rendez képzőművészeti kiállításokat. A Vigyázó Sándor Művelődési Ház galériájának névadója Ballonyi László († 2004) rákoshegyi grafikus-festőművész. Az önkormányzat a helyszínek biztosításán túl műtárgyvásárlással, továbbá emléktáblák, emlékplakettek, érmék és egyéb alkotások készítésére vonatkozó eseti megbízásokkal, pályázati lehetőségekkel támogatja a művészeket. A kerületi 1956-os emlékmű megvalósítására kiírt pályázat nyertese és az emlékmű kivitelezője Oláh Szilveszter rákosligeti szobrász volt.

Csekovszky Árpád Munkácsy-díjas keramikusművész egykori műterme ad otthont a Csekovszky-gyűjtemény Kiállítóházának, mely önkormányzati támogatással ápolja a művész szép környezetben kiállított, értékes hagyatékát. Laborcz Ferenc alkotásai az Erdős Renée Ház telephelyeként működő Laborcz Emlékházban tekinthetők meg.